Statul roman si coletele de pe iherb

Subtitlu: Sau cum am terminat cu a da comenzi pe iHerb – DEFINITIV!

Actualizare 1: Am trimis către DHL email de retur azi pe la ora 2. Acum m-a sunat doamna de la DHL să mă informeze că certificatul Fito nu mai este necesar deloc. Cineva şi-a dat seama pe acolo prin vamă că nu are niciun sens să îl ceară? A mai rămas numărul EORI şi plata TVA-ului (la care oricum mă aşteptam). Deja am înregistrat azi o cerere  pentru numărul EORI şi voi vedea luni ce se întâmplă. Dacă reuşesc să primesc numărul EORI luni, atunci voi ridica coletul.

Actualizare 2: S-au întâmplat destule în cele câteva zile. Prima data am completat cererea pentru numărul EORI vineri. Mi s-a cerut să o printez, dar nu am putut. Mi-a dat eroare. Luni am sunat la vamă să întreb în ce stadiu e cererea mea. Aflu cu stupoare, că deși avem sisteme informatice, cererea trebuie musai trimisă în ORIGINAL prin poștă/curier, altfel nu are nicio valoare. Așa că nenea de acolo mi-aș șters cererea veche din sistem și am creat una nouă luni. Apoi am printat cererea, am pus-o în plic și trimis-o la Direcția Vamală Iași de care aparțin. Aceasta a ajuns marți, înainte de ora 12. Dacă nu ajungea înainte de ora 12 nu reușeam să primesc numărul EORI în aceeași zi. Ieri am primit, spre după amiază, un email cu numărul EORI pe care l-am trimis către DHL. Azi am primit email de la DHL că am de plată 24 de lei și să fac dovada plății. Am plătit online în contul de trezorerie indicat. M-am minunat… 24 de lei cu toate că în emailul inițial apărea o sumă fabuloasă. Acum aștept.

Nu am mai dat de mult o comandă pe iherb, dar nu m-am gândit că se pot schimba atât de multe. Ultima dată am dat o comandă destul de mare care mi-a ajuns destul de mult timp şi nu a fost nevoie să comanda din nou ceva, iar financiar nu mi-am permis să mai cumpăr ceva doar pentru sufleţel. A trebuit să mă limitez la chestii utile. Zilele trecute m-a apucat iar dorul de iherb şi pentru că şi mama era pe zero cu suplimentele am zis să facem o comandă. Mai ales că iherb oferea transport prin DHL la doar 30 de lei (8 USD), destul de ieftin faţă de cât costa transportul din DHL în general. Am făcut un „wishlist” mare de tot, dar ne-am limitat doar la suplimentele necesare, o cremă de mâini că vine iarna cu paşi repezi şi nişte sare afumată fără de care aproape nu se mai găteşte în casă. Realizaţi că era încântată, mai ales că şi eu şi mama ne-am înţeles foarte bine cu suplimentele cumpărate de pe iherb.

Ca o paranteză, citisem pe un blog că cică acum s-ar cere numărul EORI şi pentru persoane fizice, dar sincer m-am gândit că ori e glumă ori nu ştie persoana în cauză care e treaba. Numărul EORI era obligatoriu numai pentru persoane juridice care făceau importuri, nu pentru persoane fizice care cumpără produse pentru uz propriu. Mai ales că a precizat că a cumpărat câte 2 produse, m-am gândit că poate au confundat ăştia din vamă cu un import pe firmă. Aşa că am dat comanda cu inima deschisă.

Azi am primit telefon de la DHL din vamă şi era să pic de pe scaun. Eu ştiam că trebuie să achit TVA şi posibil taxe vamale (care împreună ajung undeva la 50% din valoarea coletului), dar pe lângă astea am aflat şi că am nevoie de număr EORI şi certificat fitosanitar. Mai jos aveţi emailul primit de la DHL.

Va trebuie neaparat Documentul FITO eliberat de PIF Otopeni:

Acest serviciu este contra cost in valoare de 129.6 RON.

Pentru orice import, plata datoriei vamale trebuie efectuata in contul de Trezorerie a Biroului Vamal in care se deruleaza formalitatile vamale aferente importului respectiv. Coletele vor fi eliberate doar ulterior confirmarii primirii sumelor reprezentand taxele vamale, in contul de Trezorerie a Birourilor Vamale.

–   Pentru efectuarea platii datoriei vamale de catre Persoanele Fizice direct in contul de Trezorerie al Biroului Vamal, acestea  trebuie sa fie inregistrate cu numar EORI; pentru mai multe informatii, puteti consulta ghidul Directiei Generale a Vamilor.

–   Pentru a veni in intampinarea dumneavoastra, DHL poate efectua plata drepturilor vamale in numele dumneavoastra. In acest caz nu este necesara obtinerea codului EORI.  Pentru acest serviciu, DHL percepe un comision de 2% din valoarea drepturilor vamale, dar nu mai putin de 84 lei + TVA, comision aplicabil in situatia in care drepturile vamale depasesc 5 euro. 

Pentru continuarea procesului de vamuire, va rugam sa ne trimiteti urgent traducerea facturii corecte si CNP-ul si va exprimati in scris intr-un termen de maximum 8 de ore:

(i)            optiunea dvs de a plati datoria vamala direct in contul de Trezorerie al Biroului Vamal sau

(ii)           optiunea dvs. pentru plata datoriei vamale de catre DHL in numele  dv;

Veti avea de achitat la livrare :63 ron tva +104.16 ron comision plata drepturi vamale.

Ca să fie clar: Coletul de pe iherb m-a costat 213 lei cu tot cu transport şi teoretic ar mai fi trebuit sa plătesc doar 63 de lei TVA. Ei bine nu, acum trebuie sa plătesc 63 + 104,16 + 129,6 – adică 297,2 lei. Adică mai mult decât valoarea produselor din colet. Mult mai mult… 

Documentele necesare :

–     Dovada de plata catre extern;

–     Factura tradusa + conditia de livrare (dovada de plata a transportului sa apara pe factura).

–     Copie CI/buletin.

–     Copie cod EORI.

–     In cazul suplimentelor: document FITO eliberat de PIF Otopeni

Logic, numărul EORI poate fi obţinut şi de mine, dar nu în termenul de 8 ore impus de DHL. Ştiu asta pentru că acum câţiva ani am obţinut numărul EORI pentru firmă. A fost un chin să lucrez cu site-ul customs.ro pentru că cerea musai Windows XP şi un Internet Explorer antic. Până la urmă am reuşit, dar a durat 4 zile şi mulţi nervi. Astăzi am încercat din nou şi se pare că site-ul pentru obţinerea numărului EORI merge şi pe sistemele mai noi. Site-ul poate fi accesat aici. Funcţionează numai cu Internet Explorer şi cere să instaleze o mie de plugin-uri Java, dar până la urmă merge. Completarea formularului nu este foarte complicată, dar îţi dă în cap încă de la primul rând. Trebuie prima dată să alegi biroul vamal. Eu am ales Constanţa şi apoi m-am gândit că atunci când am făcut pentru firmă am ales Iaşi. De acum asta e. Mai apoi trebuie scrise datele personale, număr de telefon, adresă etc. În cazul în care ceva nu e bun sa nu e completat nu te lasă să trimiţi formularul şi îţi spune că rubrica X trebuie completată sau nu e completată bine. Oricum nu am speranţe foarte mari că voi obţine numărul EORI azi. Probabil de aici şi termenul de 8 ore al celor de la DHL. Nu îi acuz de nimic, dar asta e vaga mea bănuială.

Certificatul ăla fitosanitar e o altă găselniţă a satului român să facă bani. Oricum este inutil şi nu are nicio bază, deoarece nu face nimeni teste şi analize pe suplimente, ci doar se emite o hârtie şi atât pe care se achită o căciulă de bani. Probabil nişte băieţe desştepţi s-au gândit că românii nu ar trebui să îşi mai cumpere suplimente din afara UE sau s-au gândit câţi bani ar face ei la câte colete vin. Din ce mi-a zis persoana de la DHL certificatul ăsta se obţine o singură dată, dar nu era foarte convinsă de treaba asta, iar nu am mai stat să întreb dacă o singură dată pentru suplimentele astea sau pentru orice de pe iherb. Oricum a dat în bălbâială şi eu tind să cred că trebuie de fiecare dată.

Concluzia e că m-am lecuit de comandat de pe iHerb şi că acest colet v-a lua calea înapoi. Chiar sunt curioasă în cât timp îmi voi primi banii înapoi de la iHerb. Îmi pare tare rău că aveau produse bune şi accesibile ca preţ, multe care nu se găsesc la noi, dar să achit 130% în plus faţă de cât am dat pe colet e culmea culmilor. Nici în cele mai negre vise nu îmi imaginam aşa ceva.

Comenteaza cu facebook

comments

11 thoughts on “Statul roman si coletele de pe iherb

 • 29 octombrie 2015 at 11:46
  Permalink

  La fel am patit si eu si am returnat coletul.Cat ati platit taxe de retur?Sau iherb v-au returnat toata suma achitata?

  Reply
  • 29 octombrie 2015 at 15:33
   Permalink

   Nu am mai trimis coletul inapoi. Am scris la ultimul update ca dupa obtinerea numarului EORI mi s-a cerut numai suma de 24 de lei si atat. Si i-am achitat si am luat pachetul.

   Reply
 • 29 octombrie 2015 at 11:49
  Permalink

  La fel am patit si eu si am returnat coletul!Cat ati platit transportul pentru retur?Sau iherb a suportat cheltuiala?V-au inapoiat toata suma platita?

  Reply
  • 29 octombrie 2015 at 15:33
   Permalink

   Nu am mai trimis coletul inapoi. Am scris la ultimul update ca dupa obtinerea numarului EORI mi s-a cerut numai suma de 24 de lei si atat. Si i-am achitat si am luat pachetul.

   Reply
 • 7 februarie 2016 at 1:53
  Permalink

  Comandati transportul numai prin airmail pentru a nu plati TVA si coletul sa ajunga la posta locala. Trimiterea se va face din US printr-o tara europeana. Astfel veti evita orice complicatie cum este cea descrisa aici. Acum si trimiterea este gratuita prin airmail la o comanda de peste 40$.

  Reply
  • 11 februarie 2016 at 16:01
   Permalink

   Tu probabil nu ai citit postarile mele si despre cum am comandat prin Airmail si coletul nu a ajuns niciodata. De asta nu comand prin posta. Le-am scris celor de la iherb si raspunsul a fost ca probabil coletul a fost oprit la vama si aia e. Nu tu bani inapoi, nu tu nimic. Noroc ca a fost o comanda mica de vreo 20 de dolari. Dar tot imi pare rau de ei ca sunt bani munciti, nu imi pica din cer. Asa ca de ce as comanda prin airmail din moment ce m-am fript o data cu metoda asta? PS. Da stiu multa lume comanda asa si colete ajung. Uite ca mie nu mi-a ajuns. PPS. Ti-am editat comentariu cu codul de reducere. Daca voiam il puteam oferi pe al meu, dar nu vad de ce as face reclama la iherb, cand experienta mea nu a fost atat de placuta! Nu pot indemna cititorii sa cumpere de pe un site cu care eu am avut probleme.

   Reply
 • 12 octombrie 2016 at 21:58
  Permalink

  numarul EORI trebuie obtinut de fiecare data cand primesti o comanda de la iherb sau doar la inceput si apoi il folosesti la fiecare comanda?
  am facut zeci de comenzi la iherb dar prin Airmail si le-am primit pe toate, din fericire.
  acum nu imi place prin posta ca-s cozi interminabile la vama.

  Reply
  • 13 octombrie 2016 at 9:58
   Permalink

   Numarul Eori se obtine o singura data si dupa aia e al tau tot timpul. de fapt, nr eori = RO + CNP 🙂

   Reply
 • 28 octombrie 2016 at 0:55
  Permalink

  puteti comanda prin farataxe.com si nu mai platiti nici o vama

  Reply
 • 14 noiembrie 2016 at 0:01
  Permalink

  Bună seara,
  Sunt în aceeași situație cu dhl-ul și mă chinui de 2 zile sa obțin un cod eori cu o versiune de java veche dar fără succes..rog mult dacă se poate sa îmi dați câteva indicații cum sa reusesc sa deschid formularul! Mulțumesc anticipat!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: