Diferenţa între acnee şi cuperoză

13656

Sursă foto

Cuperoza este inflamaţia cronică a glandelor cutanate ale feţei. Denumirea vine de la venele roşii sau vinete care apar în jurul nasului şi pe partea superioară a obrajilor. Se poate manifesta prin eritem (roşeaţă), teleangiectazii (vene mici dilatate) şi erupţii din papule (umflături mici) şi pustule. Deşi este caracteristică persoanelor în vârstă, debutul bolii este după vârsta de 30 de ani. Deci nici persoanele mai tinere nu sunt ocolite.

Anatomy_The_Skin_-_NCI_Visuals_OnlineSursă foto

Acneea este o boală de piele caracterizată prin apariţia de coşuri, puncte negre şi albe în special pe faţă. În general, acneea este produsă de porii înfundaţi ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee. Acneea nu este cauzată de infecţii, dar acestea pot înrăutăţi situaţia. Astfel pot apărea leziuni mai profunde ale pielii – chisturile.

Şi totuşi cum le deosebim?

  1. Localizare

Deşi ambele apar pe faţă, cuperoza este cea care apare aproape exclusiv pe faţă, pe pomeţi şi nas. În unele cazuri poate apărea pe frunte sau pe bărbie. Acneea poate apărea şi pe spate, decolteu şi umeri. Astfel ne putem face o idee despre boala cu care ne confruntăm.

  1. Semnalele

Deşi ambele boli au ca semne punctele albe şi coşurile, la persoanele cu cuperoză apare şi roşeaţa, înroşirea sau învineţirea. La persoanele cu acnee, de obicei, apar şi punctele negre.

  1. Cauza

Cauza cuperozei este necunoscută, cercetătorii spunând că apare dintr-un cumul de factori declanşatori cum ar fi (dar nelimitat la) expunerea la soare, alcoolul, alimentele condimentate şi foarte fierbinţi, parazitul Demodex folliculorum (care se găseşte pe suprafaţa pielii, iar la persoanele cu rozacee există un număr crescut al acestui microb), infecţia gastrică cu bacteria Helicobacter Pylori, reacţii anormale ale pielii, alterarea funcţiei de barieră a pielii şi chiar factori genetici. Pe de altă parte, acneea este rezultatul unei modificări hormonale şi a înfundării porilor şi nu este influenţată de dietă sau ne faptul că nu spălăm faţa (în realitate, utilizarea săpunului pe faţă şi frecarea pielii înrăutăţeşte acneea).

  1. Ambele pot fi tratate şi asta este o veste bună

În cazul acneei uşoare, tratamentul poate fi găsit în farmacii. Dar ca la toate bolile, se recomandă să mergeţi să vedeţi un specialist pentru a nu a înrăutăţi mai mult situaţia cu produse nepotrivite alese la întâmplare de pe rafturile unei farmacii. În cazul cuperozei este impetuos necesar să consultaţi un dermatolog, deoarece tratamentul trebuie prescris de un medic. Tratamentele pentru acnee pot înrăutăţi cuperoza. De aceea, este bine să aveţi un diagnostic corect la bolii.

Comenteaza cu facebook

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: