Circulati… circulati

Banii trebuie să circule. Ăsta e primul lucru pe care îl învăţăm la economie sau, mă rog, pe care ar trebui să îl învăţăm. După ce aţi citit titlul, dacă vă gândeaţi că o să scriu ceva cu temă rutieră, v-aţi înşelat. Revenind la economia care în esenţă nu se predă în şcoli… deci, spuneam că banii trebuie să circule, în consecinţă trebuie investiţi sau reinvestiţi, după caz. Vindem, cumpărăm… bunuri, proprietăţi, aur şi tot ce ne mai trece prin cap. Unele investiţii sunt mai bune, altele mai proaste, după câtă inspiraţie avem. O să râdeţi, dar noi românii, şi aici generalizez, nu vedem cumpărarea unei casei ca pe o investiţie pe termen lung, ci o casă este egal cu un cămin, cu o familie, cu suflete şi căldură. Iar unele case sunt mai călduroase, altele mai puţin călduroase, în funcţie de anul construcţie, de reabilitarea termică la care au fost supuse sau de interesul proprietarului de a plăti facturi mai mici pentru încălzire.
Blocurile vechi, comuniste cum li zicem, care nu au beneficiat de la început de învelire pentru a forma bariera termică atât de necesară, sunt cele care pierd cea mai multă căldură şi pun problemele cele mai mari când vine vorba de facturile întreţinere. Acest clădiri respiră căldură prin toţi porii, generând costuri suplimentare şi risipind resursele. Planeta moare cu fiecare metru cub de gaz extras, cu fiecare cărbune exploatat. Foarte curând toate resursele planetei vor fi terminate şi stau şi mă întreb: oare atunci ce vom face?
În 2005 a apărut şi la noi legea nr. 372 privind performanţa energetică a clădirilor, care condiţionează vânzarea unei locuinţe (şi nu numai vânzarea, ci şi construirea sau închirierea) de existenţa unui certificat eliberat de un auditor energetic atestat, care să arate performanţa energetică a clădirii. Astfel, noul proprietar va şti, la nivel informativ, necesarul de energie pentru casa pe care o cumpără. Problema cu această lege este ca multe persoane nu sunt interesate de acest certificat energetic: din perspectiva vânzătorului este doar un act în plus necesar, pe care trebuie să dea bani, pentru că altfel nu poate vinde. Pentru cumpărător este doar un act în plus pe care trebuie să îl aibă la dosar în momentul în care semnează actele la notar. Dar aici voi încerca să nu generalizez, căci sunt convinsă că există şi persoane responsabile pentru care un astfel de certificat reprezintă un punct de pornire pentru o vânzare/cumpărare. Totuşi, am văzut cu toţii blocuri reabilitate termic şi blocuri nereabilitate termic, iar scandalurile cu firmele care nu şi-au făcut treaba pentru care au fost angajaţi sau cu primării care au promis că vor reabilita termic şi nu s-au ţinut de cuvânt apar la tot pasul.

De ce este importantă performanţa energetică a unei clădiri?
Aici avem două variante: 1. varianta egoistă: vă este cald şi bine în propria casă şi plătiţi mai puţin la factura la gaz/curent/lemn, după caz şi după metoda folosită de încălzire; 2. varianta mai puţin egoistă: vă este cald şi bine în propria casă, dar, în acelaşi timp, faceţi economie de resurse astfel încât şi copiii voştri să se poată bucura de această planetă şi să poate beneficia de confortul oferit de resursele pe care le exploatăm zilnic.

Nu o să încep să vă reamintesc cât este ne importantă planeta pentru noi, chiar dacă suntem singurele vieţuitoare care plătim pentru a exista. Şi dacă tot banii trebuie să circule, vindem/cumpărăm… dar ştim ce?

Articol scris pentru SuperBlog Spring 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: