Adevarul pe care il vad eu

Pentru o secundă m-am visat mare femeie de afaceri, am zis că am dat lovitura şi chiar mă gândeam cum de nu am aflat de treaba asta mai devreme. Îmi făceam procese mari de conştiinţă… adică eu care stau mai toată ziua online şi tremur dacă pică internetul trei secunde să nu fi aflat despre aşa o afacere? Oricum, e mai bine mai târziu decât niciodată aşa că m-am pus pe cercetat să mă conving că îndeplinesc cerinţele şi că totul este în regulă, înainte de a mă avânta ca înecatul.

Probabil că sunteţi nedumiriţi şi nu ştiţi despre ce vorbesc. Şi încă stau în dubii dacă să vă spun sau nu despre ce vorba… Gata mi-au trecut dubiile, aşa că să vă spun şi vouă despre ce vorbesc, acum că mi-a trecut un pic eforia. AVBS Credit, o companie de brokeraj de credite bancare este interesată să se extindă în 2015 pe piaţa din Suceava. O potrivire mai bună nici nu se putea după mintea mea. O afacere în domeniul financiar bancar este de dorit, indiferent dacă e criză sau nu. Bineînţeles este de dorit să nu fie criză, că atunci găseşti mai simplu clienţi eligibil pentru un credit. Dar cum în momentul de faţă nu mai poţi face mofturi şi iei piaţa creditelor aşa cum e, ştiind că cei mai mulţi clienţi sunt cei care au nevoie de refinanţare, majoritatea pentru credite ipotecare, m-am decis că se merită o încercare. Aşa că am intrat repede pe site-ul de internet al companiei să văd care sunt condiţiile şi să mă documentez un pic cu privire la aceasta.
Primul lucru pe care îl fac când intru pe site-ul unei companii noi care mă interesează, este să mă duc secţiunea contact şi să vă ce date apar acolo. Dacă există un număr de telefon (fix, mobil etc.), o adresă, eventual un număr de fax etc. navighez mai departe. Dacă nu, îmi pierd subit interesul, pentru că o companie care nu vrea/nu ştie să pună nişte date coerente de contact, nu poate fi de încredere. După verificarea acestui aspect am trecut repede la partea care mă interesa: franciza AVBS Credit. O să întrebaţi ce mi-a stârnit aşa interesul această franciză? Pentru că este gratuită, sper deosebire de alte francize unde trebuie plătiţi lunar bani către francizor, pe lângă banii ce sunt investiţi iniţial. Aşa că am trimis mesaj pe site, specificând că sunt interesată de franciza oferită. Chiar în aceeaşi zi m-au sunat. Din experienţă vă spun că poţi citi o tonă de materiale care să nu te lămurească aşa cum te va lămuri o convorbire telefonică. Iar din discuţia telefonică am aflat mai multe detalii pe care voi încerca să pun cap la cap, ca să vă puteţi face o idee mai bună.

În primul rând am fost întrebată dacă am experienţă în domeniul bancar, pentru că francizele se acordă în principal celor cu o astfel de experienţă. Nu am experienţă în acest domeniu, aşa că am fost rugată să trimit un CV pentru a fi analizat şi apoi se va lua o decizie. I-am informat că deţin un spaţiu central, deci nu va fi nevoie de o investiţie substanţială sau să fac un credit ipotecar pentru a nu plăti chirie. Am considerat că este un plus pentru mine. Până la urmă într-un astfel de parteneriat trebuie să ştii să te vinzi pe tine înainte de a vinde ceva la clienţi. Plus că ştiu destul de bine care e treaba cu creditele, chiar dacă nu am lucrat în domeniul bancar.

Am fost întrebată dacă deţin o societate sau dacă voi înfiinţa una, iar codul CAEN al societăţii trebuie sa fie 6499 sau acest cod CAEN trebuie să existe printre codurile societăţii dacă aceasta există deja. Costurile pentru înfiinţarea unei societăţii cu un asociat se ridică la aprox. 1000 de lei, dacă se apelează la o „firmă de făcut firme” sau sunt ceva mai mici dacă umblaţi după acte singuri. Societatea o deţin deja, deci şi acest aspect a fost lămurit.

Apoi, a fost cazul să pun eu nişte întrebări ca să aflu mai multe detalii, ţinând cont de lipsa de experienţă în domeniul bancar. Iar, aici m-a ajutat foarte mult experienţa din domeniul asigurărilor, deoarece un broker de credite bancare funcţionează pe aceleaşi principii ca brokerii din asigurări. AVBS Credit, în calitatea sa de francizor, oferă suportul: consultanţă gratuită, cunoştinţele sale materializate prin sesiuni de formare şi baza de date de credite prin parteneriatele pe care le-a dezvoltat cu bănci şi IFN-uri.

Ca să fiu pe înţelesul tuturor, toată această afacere se desfăşoară, pe scurt, în felul următor: clientul vine la sediul meu, spune ce tip de credit îşi doreşte sau ce sumă ar dori să împrumute, eu adun toate actele necesare dosarului, furnizeze asistenţă clientului, îl ajut la completarea documentaţiei, trimit dosarul către bancă şi apoi urmăresc stadiul acestuia. Creditul nu este acordat de mine sau de AVBS Credit, ci de parteneri: bănci şi IFN-uri (instituţii financiare nebancare specializate în principal în acordarea de micro-credite). În urma acestor operaţiuni, pentru orice dosar de credit finalizat cu succes, se primeşte un comision. Este de datoria mea să dezvolt piaţa, să găsesc clienţi aşa cum consider sau să aplic strategia care cred că îmi va aduce succesul. Cu cât mai multe dosare aprobate, cu atât mai mulţi bani din comisioane.

Cum văd eu toată această afacere:
Se merge fix pe acelaşi principiu ca în asigurări. Compania mamă investeşte în mine renumele, timp şi cunoştinţe, vine cu susţinerea şi cu parteneriatele deja existente şi eu cu munca şi cu găsitul clienţilor. Pentru munca depusă, se primeşte un comision. Din acel comision se achită toate cheltuielile de susţinere a afacerii, care pot fi mai mari sau mai mici, după cât de bun manager sunt sau mă cred că aş fi. Şi toată treaba asta este în regulă. E mult mai simplu să găseşti clienţi pe care să îi convingi să le dai bani, decât în asigurări unde trebuie să găseşti clienţi care să îţi dea bani. În plus, mă încântă şi faptul că în există în portofoliul de parteneri şi IFN-uri, deoarece un client care nu poate obţine un credit de la o bancă, este posibil să obţină un credit de la o astfel de instituţie, deoarece acestea nu se supun acelor reguli draconice ale BNR-ului ca băncile.

Partea bună a afacerii:
Investiţia este relativ minimă fiind nevoie, în mare, de sediu, calculator, imprimantă, internet, birou etc., spre deosebire de alte afaceri care au costuri de pornire de ordinul zecilor de mii de euro. Franciza este gratuită, nu se plăteşte nimic către francizor. Cel mai probabil ei câştigă tot un comision de pe urma dosarelor aprobate. Clienţii dornici de a lua credite sunt relativ mai mulţi decât cei dornici să îţi dea bani. Creditele „prima casă” sunt în plină dezvoltare şi cam ele sunt cele care susţin momentan piaţa imobiliară, deci aici se găseşte un segment bun de piaţă pentru dezvoltare. În plus, AVBS Credit a dezvoltat o aplicaţie de mobil, pentru Android şi iOS, care se poate descărca gratuit, iar după descărcare se introduce codul 1234, şi potenţialul client poate face o simulare a creditului pe care şi-l doreşte. În esenţă este un calculator de credit pe mobil, care pe lângă simulare creditului, permite şi solicitarea acestuia tot de pe mobil. Voi beneficia de un nume deja existent pe piaţă, deoarece voi vinde credite în numele AVBS Credit, ceea ce îmi va aduce un plus-valoare.

Partea nu aşa de bună a afacerii:
Ca în orice afacere există şi riscuri. Clienţii eligibili pentru un credit sunt destul de puţini. Băncile nu se mai avântă cu capul înainte să acorde credite. Mulţi oameni sunt înregistraţi în baza de date de riscuri, ceea ce îi face neelegibili din start. În cazul clienţilor care doresc o refinanţare a unui credit ipotecar, valoarea de piaţă a garanţiei a scăzut considerabil faţă de anii de „boom” imobiliar şi deci nu s-ar încadra. Creditele acordate de IFN-uri au costuri foarte mari, faţă de creditele bancare. E posibil ca în primele luni de funcţionare să nu reuşesc să am clienţi sau să nu am dosare aprobate, deoarece aprobarea unui dosar de credit nu se face de azi pe mâine. În funcţie de cât de ocupat e departamentul băncii, poate durat câteva zile sau câteva săptămâni. Trebuie să mă obişnuiesc să dau şi veşti proaste clienţilor, deoarece nu toate dosarele vor fi aprobate. Este destul de greu să lucrezi direct cu omul, fiecare având un caracter diferit, mai ales acum când dosare în instanţă împotriva băncilor au luat amploare. Trebuie investiţi ceva bani în publicitate pe plan local.

Momentan CV-ul meu este în analiza la AVBS Credit. Şi sper la un răspuns pozitiv din partea lor.

Articol scris pentru SuperBlog Spring 2015

Comenteaza cu facebook

comments

8 thoughts on “Adevarul pe care il vad eu

 • 5 martie 2015 at 12:42
  Permalink

  Ce imagine sugestivă. Se potriveşte perfect cu mesajul

  Reply
 • 5 martie 2015 at 12:46
  Permalink

  In general, nu am o parere foarte buna despre firmele de acest profil pentru ca nu ai un venit sigur/lunar, insa, totusi, e motivant

  Reply
 • 5 martie 2015 at 12:48
  Permalink

  In nicio afacere nu exista venit sigur/garantat. Peste tot exista risc. Ideea e ca beneficiile sa fie tentante.

  Reply
 • 9 martie 2015 at 19:20
  Permalink

  Tocmai de aceea ai un portofoliu de peste 20 de banci si IFN-uri, daca nu se incadreaza la 19, sigur va exista macar o banca sau un IFN la care sa se incadreze clientul. Aproape intotdeauna se gaseste o solutie – creditele cele mai greu de obtinut sunt cele de milioane de euro, dar daca omul este ok conform profilului, il va obtine.
  Chiar daca in mare bancile vand aceleasi produse, sunt si diferente, asa cum sunt dobanzile (mai mari sau mai mici, de la banca la banca).
  Te felicit pentru articol este foarte documentat!
  Mult succes!

  Reply
 • 9 martie 2015 at 19:35
  Permalink

  Multumesc. Tocmai din motivul expus de tine saptamana acesta ma voi intalni cu un reprezentat AVBS Credit pentru stabilirea detaliilor, caci le-a placut CV-ul meu. Este o perspectiva de dezvoltare si o voi incerca.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: