De ce unii parinti sunt inconstienti?

Am văzut azi la ştiri că vestita Izabela, care aşteaptă la ziua ei jumătate de România, a fost invitată la Măruţă, împreună cu maică-sa, care se râdea încântată de atenţia primită. A ajuns vedetă la TV datorită Izabelei şi isprăvii ei.
Aici apare nedumirirea mea: de ce, ca părinte, maică-sa nu s-a gândit să îi explice că nu e bine ce a făcut. Internetul este plin de pericole, iar ceea ce a făcut ea e ca şi cum ar fi pus afişe prin oraşe invitând toţi necunoscuţii la ea acasă. Din punctul meu de vedere o asemenea faptă merita o pedeapsă, nu o felicitare. 
Părinţii tratează cam prea uşor, din neştiinţă sau nepricepere sau pur şi simplu din nepăsare, pericolele la care se expun odraslele pe internet. Au existat cazuri, prin alte ţări, unde puştii au făcut acelaşi lucru şi părinţii s-au trezit cu casele devastate sau chiar mai rău de persoanele necunoscute invitate. 
Într-o zi, mămica fericită că e băgată în seamă de televiziune se va trezi că odrasla minunată este victima unui pedofil sau a unui violator, pe care chiar ea l-a invitat acasă. Sau o va găsi aruncată într-un tomberon de un sociopat care a agăţat-o pe internet.
Nu, din punctul meu de vedere, fapta Izabelei nu este de lăudat, ci pur şi simplu ridică semnale de alarmă şi, ca părinte, mămica ar trebui să îi explice că Facebook-ul sau alte reţele de socializare sunt medii destul de ostile şi că există pericole. La 10 – 12 ani, fata asta nu prea cred că ştie să distingă binele de rău atât de bine şi dacă nimeni nu îi explică cum stau lucrurile în viaţa reală, nu va şti niciodată cum să se păzească.
Probabil că o să ziceţi că sunt eu într-o dungă sau că sunt mult prea pesimistă, că Izabela nu a făcut nimic rău sau că nimic rău nu s-a întâmplat. Da, de data asta nu s-a întâmplat nimic, dar data viitoare? Data viitoare când minunea mică va decide să se pozeze în chiloţi şi să pună poza pe Facebook să o vadă un tip de şcoală şi va seta poza publică în loc de privată, atunci cum va fi? Dacă nimeni nu îi explică acum că nu e bine ce a făcut, ea va crede că e ok ce face şi va trece la nivelul următor.

Comenteaza cu facebook

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: