Jurnal de calatorie nr. 1

Stăteam eu aşa şi mă gândeam că pe lângă faptul că economia României este la pământ din cauza infrastructurii deficitare, din aceeaşi cauză nici de concediu nu te poţi bucura prea mult. Mi-am programat vacanţa câte 3 zile în 3 locuri diferite şi prima oprire a fost la Balaton, în Ungaria. Un drum de vreo 800 de km cu plecare din Suceava, care a durat 12 ore (cu opririle de rigoare) şi care ar fi putut dura doar 8 ore dacă aveam şi noi autostrăzi. Dar de ce să avem?
Am plecat la ora 3 dimineaţa din Suceava şi am trecut graniţa pe la vama Borş la ora 10. Am mers până la Debrecen şi de acolo am avut numai autostradă (GPS-ul nu a ştiut de centura Budapestei şi am mers după indicatoare, ţinând M7) până la 5 km de Fonyod, localitate unde am rezervat cazarea la Kamilla Apartman. Am plătit 128 de euro pentru 3 zile de cazare (cu factură) pentru un apartament cu living, dormitor şi baie. Rezervarea a fost făcută pe booking.com. Am rămas puţin dezamăgită când am ajuns pentru că în rezervarea zicea de un apartament cu 2 dormitoare şi 2 băi şi în realitate are 1 dormitor, 1 living, 1 baie şi bucătărie. Tot apartamentul este realizat din lemn şi e destul de gălăgios. Se aude fiecare mişcare, iar camerele comunică prin baie. Destul de ciudat, dar ne-am adaptat. Totul era curăţel şi mai ales gazda nu şi-a făcut deloc simţită prezenţa. După ce am rezolvat problemele de facturare şi plată (am plătit cu euro), nu am mai văzut-o, ceea ce e un plus. Maşina am parcat-o în curte fără să ni se ceară bani în plus.
De la apartament până la Balaton sunt aproximativ 800 de m de mers pe jos. Apartamentul are un balcon micuţ cu vedere la lac. Nu vă aşteptaţi la condiţii de lux, ci la condiţii decente. Noi am ales acest apartament pentru că are bucătărie complet echipată (frigider, aragaz, cuptor cu microunde, farfurii, pahare, tigări etc.) şi ne-am putut face mâncare singuri, economisind astfel un pic, cu toate că preţurile de la restaurantele de pe malul lacului sunt chiar decente: 15 lei o pizza, 7 lei o halbă de bere.
Din păcate nu am prins chiar vreme bună. Poţi programa un concediu în cele mai mici detalii, dar nu poţi controla şi vremea. Am apucat să ne bălăcim un pic în prima zi şi un pic a doua zi, dar apa era destul de rece şi vremea a fost mai tot timpul înnorată şi cu vânt. Măcar ne-am relaxat la apus şi am apucat să ne plimbăm cu vaporul.
Cu vaporul ne-am plimbat de la Fonyod până la Badascony, pe malul celălalt de lac. Acolo sunt foarte multe terase, chioşcuri cu suveniruri şi băutură (palincă şi vin), aşa că mulţi merg din Fonyod la Badascony special pentru asta. O călătorie dus – întors pentru 4 persoane a fost 8600 de forinţi, adică aproximativ 130 de lei. Vaporul merge ceas: adică ora de sosire e oră de sosire şi ora de plecare e oră de plecare. Puteţi merge dimineaţa şi vă puteţi întoarce seara fără probleme. În caz că pierdeţi vaporul, puteţi lua un taxi (o barcă mică şi rapidă) care face doar 10 minute de la un mal la altul, faţă de aproximativ 30 de minute cu vaporul, numai că este mai scump, cam 10 euro de persoană.

Fonyod este un orăşel micuţ, ca un sat de la noi, plin de turişti. Este perfect pentru relaxare, deoarece este foarte liniştit. De vizitat, în afară de lac şi de plimbările cu vaporul prin împrejurimi, nu prea sunt multe de făcut. Există un turn de unde se poate vedea panorama, dar eu nu am avut curajul să urc. Am rău de înălţime şi pe la jumătate mi s-a făcut efectiv rău şi a trebuit să cobor. Ceilalţi au urcat şi au avut parte de o panoramă uimitoare.

Mâine plecăm spre Salzburg. Am decis să mergem prin Slovenia, pentru că altfel ar trebui să ne întoarcem până la Budapesta şi apoi să mergem spre Graz şi ar fi un drum mai lung cu 400 de km. Revin cu jurnalul nr. 2 zilele viitoare.

Comenteaza cu facebook

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: