Reciclarea – incepem lupta sau ne declaram invinsi?

Încep să descopăr uşor, uşor că şi în oraşul meu există viaţă în blogosferă. Nu aş fi crezut aşa… mai ales că, în general, eu cred că soarele răsare numai pentru mine dimineaţa. Din dorinţa de a participa la campania „Cavalerul Reciclării” promovată de Blogalinitiative împreună cu EcoRom Ambalaje am început să răsfoiesc articolele participante. Să pic jos când văd că printre ele apare şi un articol scris de o co-orăşeancă de-a mea. Articolul ei îl puteţi găsi aici.
Iar ea are mare dreptate… Suceava se aruncă în lupta reciclării, căci la cum arată oraşul ăsta, mai ales după ce s-a topit toată zăpada şi totul este o groapă şi o mocirlă, măcar cu reciclarea să ne mai scoatem şi noi. Ei, şi cu lalele, dar asta e altă poveste. Încă îmi aduc aminte de vremea lui „Nea Nicu” când tonele de maculatură erau adunate în saci şi trimise la şcoală pentru a face planul de reciclare. Acum, cumperi reviste/ziare, ai cutii/ambalaje/cartoane şi te uiţi la ele şi nu ştii ce să faci. Cei care stau la curte sunt norocoşi, căci le pot fa foc, nu că asta ar fi soluţia optimă, dar măcar e o soluţie. Cei de bloc le aruncă la tomberon şi uite aşa tăiem alţi şi alţi copaci, în neştire, până nu o să mai putem respira şi o să murim sufocaţi de atâtea noxe.
Să ajungem până în 2020, Suceava ca oraş şi noi ca naţie ce aparţinem României, să reciclăm 50% din deşeurile menajere mi se pare un plan mult prea ambiţios pentru noi. Încă mai văd în trafic bizoni care nu numai că aruncă mucurile de ţigară pe geam, ci şi ambalaje de tot felul, pahare de cafea, pungi de tot felul şi multe alte minunăţii, pentru că, nu-i aşa, e greu să pui ambalajul respectiv undeva în maşină şi să îl atunci la destinaţie în locul special amenajat.Şi ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, s-a declarat deschis şi sezonul la grătare şi de acum încolo să vezi munţi de gunoaie peste tot de la oamenii pasionaţi de a petrece o zi în aer liber şi curat, care săptămâna următoare când vor reveni la un alt grătar vor fi chiar deranjaţi că nimeni nu le-a strâns gunoaiele şi se vor arăta revoltaţi de cât de mizerabili sunt oamenii, fără a se gândi o secundă că totul este provocat chiar de ei.
Să mai spun că, deşi Suceava vrea să participe la această campanie ce are ca scop căştigarea titlului „Oraşul Reciclării”, tocmai Suceava este judeţul unde mai marii noştri s-au gândit să făcă o groapă de gunoi ecologică fix în inima munţilor, acolo unde aerul ar trebui să fie cel mai tare şi mai proaspăt? Dacă nu ştiţi despre ce este vorba vă spun eu: Groapa de gunoi „Ecologică” din Pasul Mestecăniş. Probabil că domnii puşi să ne conducă s-au gândit să revigoreze un pic turismul montan din Bucovina şi pentru ca turiştii să aibă ce vizita, au amplasat această groapă acolo.
Oare va fi la fel la dezastrul de la Iulius Mall din anii trecuţi când nu puteai nici măcar să treci prin zonă fără mască de gaze pentru că aceeaşi conducători supremi ai oraşului au aprobat un proiect subdimensionat al staţiei de epurare, au contract o firmă din Spania pentru lucrări, firmă care a dat faliment şi apoi prinde orbul scoate ochii. Iar, tonele şi tonele de „rahat” s-au adunat, şi s-au tot adunat până oamenilor le-a fost imposibil să respire. În tot timpul ăsta nenea primarul privea impasibil la dezastru de la înălţimea „jeepanului” cu care dă ocol oraşului, special pentru a evita zonele urât mirositoare.
Şi acestea sunt doar două mici exemple de dezastre făcute de cei care ne-au înscris în cursa pentru titlul de „Oraşul Reciclării”. Sau, să înţeleg că de fapt totul e o parodie sau jucăm într-un film cu proşti. În rest toate bune şi frumoase şi la vară cald cum se spune.
Pentru că merită auzite şi alte păreri, dau leapşa mai departe oricărui sucevean care ar avea ceva de spus, de bine sau de rău, despre orăşelul nostru minunat. Poate lăudăm lalelele că sunt puse cu muncă şi sudoare. Aaa, oups, şi alea au fost furate parcă de curând.
Articol scris pentru campania blogalinitiative.ro

Comenteaza cu facebook

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: